Blogs


Blogs


Blog 1: VALENTIJNSDAG

Wat is dat toch voor een vreemd fenomeen. Valentijnsdag, je geliefde (heimelijk of niet) de liefde verklaren en dan vooral met rozen en chocolade. Oké, de rozen zijn meestal rood en rood is de kleur van warmte en met liefde geef je warmte. Maar chocolade? Een lekkernij dat vaak verslavend werkt, waar je dik van kunt worden en ook nog vol zit met ongezonde voedingsstoffen zoals suiker en vet.

 

Eten en liefde zijn met elkaar verbonden

Als je heel ver terugkijkt in de geschiedenis kom je al de relatie van eten en liefde tegen. Bijvoorbeeld in de Griekse mythologie: Dionysus gaf een appel aan Aphrodite. Gaia gaf appels aan Hera toen ze trouwde met Zeus. Een stuk gezonder dan de huidige trend chocolade te geven. Chocolade heeft meer de geschiedenis uit de lustopwekkende hoek. Bijvoorbeeld: De wereldberoemde vrouwenversierder Casanova deed vaak een beroep op chocolade en champagne. En ook Madame du Barry, een van de maîtresses van Lodewijk de Vijftiende, lustte er wel pap van. Ze gaaf haar minnaars chocolade in de hoop dat ze het dan wat langer volhielden.


Maar waarom?

Veel producten die in verband worden gebracht met liefde en passie blijken de stof afrodisiacum te bevatten dat passie zou kunnen opwekken. Voorbeelden: oesters, chocolade, kreeft, kaviaar, honing en kruidnagel. Het woord afrodisiacum is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Naast deze stof bevatten de producten natuurlijk ook nog andere voedingsstoffen en soms zijn deze stoffen minder goed voor de gezondheid. Te veel suiker, verzadigd vet en zout zijn slecht voor het gewicht, je cholesterol en bloeddruk om maar iets te noemen.

 

Mijn advies...

Alles afzweren? Nee natuurlijk niet, maar overdrijf niet en pas op dat je er niet verslaafd aan raakt. Geniet met mate, ken je balans. Het leven is niet zwart/wit, dus waarom moet je je eetpatroon dan wel met tijden zo streng aanpakken. Alleen bij een levensbedreigende voedselallergie is een keer "zondigen" natuurlijk niet verstandig.

Enkele gezegdes in het kader van liefde:


  • Liefde gaat door de maag (met lekker koken de liefde van je partner voor je winnen).
  • Liefde is als boter, er hoort brood onder. (in een relatie is alleen liefde onvoldoende)
  • Jouw kus is als honing
  • Een gepeperde relatie
  • Duits gezegde: Die einzige Speise, deren man nicht satt kann werden, ist der Kuss.
  • Engels gezegde: Money can’t buy love, but it can buy chocolate!

Diëtistenpraktijk Foodles is gevestigd in Son en Breugel.

De diëtiste van Foodles maakt voedingsvragen minder zwaar

en geeft daarom voedings- en dieetadviezen aan particulieren, maar helpt ook bedrijven hun gezondheidsbeleid uit te voeren.

KWALITEITSREGISTER

CONTACT

06 45 94 71 76

Bijenlaan 52

5692 VC  Son en Breugel

© Copyright 2020 – Diëtistenpraktijk FOODLES  Laatste update: januari 2020