Blogs


Blogs


Blog 2: CORONA-VIRUS

De kranten, nieuwszenders en zelfs de mensen om ons heen hebben het maar over één ding. Het virus uit China oftewel het Coronavirus. Sinds maart 2020 heerst (lichte) paniek/ angst. Mensen maken hun eigen verhalen of reageren uit angst en onwetendheid. Maar het is echt serieus. De overheid, de premier en zelfs de koning in hoogst eigenpersoon, treffen maatregelen waar iedereen zich aan dient te houden. Het advies is blijf thuis, werk vanuit huis als het kan, houd 1,5 m afstand en stel sociale contacten uit. 


Is dit overdreven?

Dat lijkt mij niet. Mijn gezond verstand zegt dat als iedereen gewoon de maatregelen opvolgt de verspreiding en impact van het virus beperkt kunnen worden. Met een gewone griep of verkoudheid blijf ik al uit de buurt van mensen met een lagere weerstand. Dan nu dus helemaal!


Ik heb veel te maken met mensen in risicovolle gezondheidssituaties en kwetsbare ouderen. De diëtist is een paramedisch beroep en is onderdeel van de directe zorg. Ook de NVD (beroepsvereniging van diëtisten) adviseerd mij zorg te blijven verlenen maar met de nodige maatregelen. Dat doe ik dus zeker.


Graag laat ik weten hoe ik nu te werk ga en heb ik voor u enkele tips.



Welke maatregelen heeft uw diëtist genomen?


Behalve het niet meer geven van een hand en het vaker wassen van de handen zijn er nog wat extra maatregelen getroffen:

- In de praktijk staat een luchtreinigingsaparaat met hepa-filter.

- In tijden van door het RIVM aangegeven hoog besmettingsrisico (oa van dec 2020 tot juli 2021) verzoek ik iedereen een mondkapje te dragen.

- In de toiletruimte kunt u uw handen wassen. Er liggen tissues waarmee u uw handen daarna kunt afdrogen. De gebruikte tissues dient u in het prullenmandje te doen.

- De handcontactpunten in de praktijk (zoals deurklinken, kranen, handgrepen van de weegschaal en het bureaublad) worden dagelijks gereinigd met dettol.

- Afspraken met mensen met een verminderde weerstand of verhoogd risico worden telefonisch gedaan danwel verplaatst naar een latere datum.

- Niet noodzakelijke overleggen met collega's of andere bijeenkomsten worden afgezegd of op een andere manier opgelost.


Bent u flink verkouden, grieperig of heeft u longproblemen bel dan voor het verzetten van uw afspraak of een telefonisch/ beeldbelconsult.

Wat kunt u zelf nog meer doen?


Uw weerstand verbeteren of goed houden. Hier zijn enkele (wellicht voor de handliggende) tips:

  • Eet dagelijks 3 goede maaltijden
  • Eet gevarieerd
  • Eet ruim verse groenten. Dit mag rauw (na goed wassen) of kort gekookt / gestoofd / gewokt/ uit de oven.
  • Kook aardappelen (in gelijke groottes gesneden) en groenten in een klein bodempje water, op een matig vuur (warmtebron) en niet te lang (15-20 minuten afhankelijk van de soort) Zo behoudt u de vitamines beter.
  • Check of u extra vitamine D nodig heeft. Ik geef u graag advies.
  • Eet dagelijks 1 stuk fruit (mits u geen koolhydraatbeperkt dieet volgt)
  • Gebruik geen toegevoegde suiker. Uw darmbacterien blijven hierdoor gezonder en kunnen beter tegen evt ziekteverwekkers beschermen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en dagelijkse beweging (binnen uw eigen mogelijkheden natuurlijk)


Blog 1: VALENTIJNSDAG

Wat is dat toch voor een vreemd fenomeen. Valentijnsdag, je geliefde (heimelijk of niet) de liefde verklaren en dan vooral met rozen en chocolade. Oké, de rozen zijn meestal rood en rood is de kleur van warmte en met liefde geef je warmte. Maar chocolade? Een lekkernij dat vaak verslavend werkt, waar je dik van kunt worden en ook nog vol zit met ongezonde voedingsstoffen zoals suiker en vet.

 

Eten en liefde zijn met elkaar verbonden

Als je heel ver terugkijkt in de geschiedenis kom je al de relatie van eten en liefde tegen. Bijvoorbeeld in de Griekse mythologie: Dionysus gaf een appel aan Aphrodite. Gaia gaf appels aan Hera toen ze trouwde met Zeus. Een stuk gezonder dan de huidige trend chocolade te geven. Chocolade heeft meer de geschiedenis uit de lustopwekkende hoek. Bijvoorbeeld: De wereldberoemde vrouwenversierder Casanova deed vaak een beroep op chocolade en champagne. En ook Madame du Barry, een van de maîtresses van Lodewijk de Vijftiende, lustte er wel pap van. Ze gaaf haar minnaars chocolade in de hoop dat ze het dan wat langer volhielden.


Maar waarom?

Veel producten die in verband worden gebracht met liefde en passie blijken de stof afrodisiacum te bevatten dat passie zou kunnen opwekken. Voorbeelden: oesters, chocolade, kreeft, kaviaar, honing en kruidnagel. Het woord afrodisiacum is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Naast deze stof bevatten de producten natuurlijk ook nog andere voedingsstoffen en soms zijn deze stoffen minder goed voor de gezondheid. Te veel suiker, verzadigd vet en zout zijn slecht voor het gewicht, je cholesterol en bloeddruk om maar iets te noemen.

 

Mijn advies...

Alles afzweren? Nee natuurlijk niet, maar overdrijf niet en pas op dat je er niet verslaafd aan raakt. Geniet met mate, ken je balans. Het leven is niet zwart/wit, dus waarom moet je je eetpatroon dan wel met tijden zo streng aanpakken. Alleen bij een levensbedreigende voedselallergie is een keer "zondigen" natuurlijk niet verstandig.

Enkele gezegdes in het kader van liefde:


  • Liefde gaat door de maag (met lekker koken de liefde van je partner voor je winnen).
  • Liefde is als boter, er hoort brood onder. (in een relatie is alleen liefde onvoldoende)
  • Jouw kus is als honing
  • Een gepeperde relatie
  • Duits gezegde: Die einzige Speise, deren man nicht satt kann werden, ist der Kuss.
  • Engels gezegde: Money can’t buy love, but it can buy chocolate!