De Sint is weer in het land, de Kerstman komt eraan en de oliebollenkraam staat weer in de straat. Het lijkt wel of de laatste maand van het jaar draait om snoepen en royaal eten en drinken. Vanaf augustus liggen de pepernoten al in het schap. De commercie en op den duur de tandarts, diëtist, sportschool en wie nog meer varen er wel bij. Maar willen we dat ook?
We weten allemaal dat te veel snoepen niet goed is. Te veel suikers leveren te veel calorieën en tasten het gebit aan om nog maar te zwijgen over wat het met je energie doet. Sommige mensen gaan van veel suikers stuiteren. Anderen worden er juist heel moe van. Toch kopen we massaal zoetigheid, vaak ook met het excuus "Ik moet toch iets in huis hebben voor de (klein)kinderen". Helaas vormen de calorieën en de suikers uit de decemberlekkernij vaak een te groot deel van de dagelijkse voeding met als gevolg gewichtstoename.
Een speculaasje lijkt een eenvoudig koekje, maar bestaat voor een heel groot deel uit verzadigd vet en suiker. Het is slecht voor het cholesterol en een ware traktatie voor de gasvormende darmbacteriën. Daarbij bevat speculaas weinig vezels en nagenoeg geen eiwitten waardoor je snel weer trek of een hongergevoel krijgt. Wist je dat je de calorieën van een lunch ook binnenkrijgt als je bijvoorbeeld 2 bekers chocomel drinkt of 1 appelflap eet?
Deze hoeveelheden van decemberlekkernijen leveren allemaal 400 kcal (een gemiddelde lunch):
Moeten we dan alles laten staan? Dit zijn tradities, die kun je toch niet uitbannen? Nee, natuurlijk niet! Maar met een beetje gezond verstand kun je in januari zonder berouw nagenieten van een fijne decembermaand.
Tip:
De kranten, nieuwszenders en zelfs de mensen om ons heen hebben het maar over één ding. Het virus uit China oftewel het Coronavirus. Sinds maart 2020 heerst (lichte) paniek/ angst. Mensen maken hun eigen verhalen of reageren uit angst en onwetendheid. Maar het is echt serieus. De overheid, de premier en zelfs de koning in hoogst eigenpersoon, treffen maatregelen waar iedereen zich aan dient te houden. Het advies is blijf thuis, werk vanuit huis als het kan, houd 1,5 m afstand en stel sociale contacten uit.
Is dit overdreven?
Dat lijkt mij niet. Mijn gezond verstand zegt dat als iedereen gewoon de maatregelen opvolgt de verspreiding en impact van het virus beperkt kunnen worden. Met een gewone griep of verkoudheid blijf ik al uit de buurt van mensen met een lagere weerstand. Dan nu dus helemaal!
Ik heb veel te maken met mensen in risicovolle gezondheidssituaties en kwetsbare ouderen. De diëtist is een paramedisch beroep en is onderdeel van de directe zorg. Ook de NVD (beroepsvereniging van diëtisten) adviseerd mij zorg te blijven verlenen maar met de nodige maatregelen. Dat doe ik dus zeker.
Graag laat ik weten hoe ik nu te werk ga en heb ik voor u enkele tips.
Welke maatregelen heeft uw diëtist genomen?
Behalve het niet meer geven van een hand, het zoveel mogelijk hanteren van 1,5 m afstand en het vaker wassen van de handen zijn er nog wat extra maatregelen getroffen:
- In de praktijk staat een luchtreinigingsaparaat met hepa-filter.
- In tijden van door het RIVM aangegeven hoog besmettingsrisico verzoek ik iedereen een mondkapje te dragen.
- In de toiletruimte kunt u uw handen wassen. Er liggen tissues waarmee u uw handen daarna kunt afdrogen. De gebruikte tissues dient u in het prullenmandje te doen.
- De handcontactpunten in de praktijk (zoals deurklinken, kranen, handgrepen van de weegschaal en het bureaublad) worden na ieder consult/ afspraak gereinigd met dettol.
- Huisbezoeken (zonder coronabesmetting) worden met mondkapje, gedesinfecteerde handen en zo min mogelijk aanraken handcontactpunten op afspraak en met accoord huisarts gedaan.
- Niet noodzakelijke overleggen met collega's of andere bijeenkomsten worden afgezegd of op een andere manier opgelost.
Bent u flink verkouden, grieperig of heeft u longproblemen bel dan voor het verzetten van uw afspraak of een telefonisch/ beeldbelconsult.
Wat kunt u zelf nog meer doen?
Uw weerstand verbeteren of goed houden. Hier zijn enkele (wellicht voor de handliggende) tips:
Wat is dat toch voor een vreemd fenomeen. Valentijnsdag, je geliefde (heimelijk of niet) de liefde verklaren en dan vooral met rozen en chocolade. Oké, de rozen zijn meestal rood en rood is de kleur van warmte en met liefde geef je warmte. Maar chocolade? Een lekkernij dat vaak verslavend werkt, waar je dik van kunt worden en ook nog vol zit met ongezonde voedingsstoffen zoals suiker en vet.
Eten en liefde zijn met elkaar verbonden
Als je heel ver terugkijkt in de geschiedenis kom je al de relatie van eten en liefde tegen. Bijvoorbeeld in de Griekse mythologie: Dionysus gaf een appel aan Aphrodite. Gaia gaf appels aan Hera toen ze trouwde met Zeus. Een stuk gezonder dan de huidige trend chocolade te geven. Chocolade heeft meer de geschiedenis uit de lustopwekkende hoek. Bijvoorbeeld: De wereldberoemde vrouwenversierder Casanova deed vaak een beroep op chocolade en champagne. En ook Madame du Barry, een van de maîtresses van Lodewijk de Vijftiende, lustte er wel pap van. Ze gaaf haar minnaars chocolade in de hoop dat ze het dan wat langer volhielden.
Maar waarom?
Veel producten die in verband worden gebracht met liefde en passie blijken de stof afrodisiacum te bevatten dat passie zou kunnen opwekken. Voorbeelden: oesters, chocolade, kreeft, kaviaar, honing en kruidnagel. Het woord afrodisiacum is afgeleid van Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Naast deze stof bevatten de producten natuurlijk ook nog andere voedingsstoffen en soms zijn deze stoffen minder goed voor de gezondheid. Te veel suiker, verzadigd vet en zout zijn slecht voor het gewicht, je cholesterol en bloeddruk om maar iets te noemen.
Mijn advies...
Alles afzweren? Nee natuurlijk niet, maar overdrijf niet en pas op dat je er niet verslaafd aan raakt. Geniet met mate, ken je balans. Het leven is niet zwart/wit, dus waarom moet je je eetpatroon dan wel met tijden zo streng aanpakken. Alleen bij een levensbedreigende voedselallergie is een keer "zondigen" natuurlijk niet verstandig.
Enkele gezegdes in het kader van liefde:
Diëtistenpraktijk Foodles is gevestigd in Son en Breugel.
De diëtiste van Foodles maakt voedingsvragen minder zwaar
en geeft daarom voedings- en dieetadviezen aan particulieren, maar helpt ook bedrijven hun gezondheidsbeleid uit te voeren.
© Copyright 2023 – Diëtistenpraktijk FOODLES | Laatste update: januari 2023