Recepten


Recepten

Gezonde bbq


Vlees op de bbq is vaak de hoofdzaak, maar kies magere soorten en gebruik onderstaande tips om gezondere keuzes te maken.

- Groente grillen geeft kleur, weinig calorien, veel smaak en variatie. Door grillen worden groenten zoeter van smaak, bijv (punt)paprika, courgette, aubergine, groene asperges, champgnons,  pompoenschijf (met beetje nootmuskaat), 1/2 schijf knolselderij, ui, voorgekookte rode biet en wortel, in folie (zoete) aardappel

- Vis ingepakt in aluminiumfolie met verse tuinkruiden zoals dille en basilicum, een schijfje citroen en stukjes paprika en courgette.

- Maak gezondere kruidenboter met dieethalvarine, evt kwark en kruidenmengsel voor kruidenboter

- Maak gezonde dipsausjes met yoghurt, frietsaus en kruiden (zie ook recept)

- Zet altijd een groene salade neer en een grote kan met water met evt stukjes fruit en takjes mint op tafel.

- Eet geen stokbrood, aardappelsalade of pasta salade.

- Alcohol: Gebruik beperkt alcohol en wissel af met water

Slanke dipsausjes


Cocktailsaus (zonder alcohol)

Ingrediënten:

4 eetlepels mayonaise (evt  light of frietsaus ivm vetgehalte)

1 eetlepel ketchup

1 eetlepel room

1 koffielepel worcestersaus

1 mespunt cayennepeper

 

Bereiding: meng alles goed door elkaar.


Tzaziki

Ingrediënten

1 komkommer
1 eetlepel olijfolie
170 gr Griekse yoghurt (0% of 2% vet)
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap
Peper en zout
Optioneel: paar blaadjes verse munt

 

Bereiding:

Was de komkommer en schil hem met een dunschiller. Snijd hem door de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje het middelste gedeelte met de pitjes. Rasp de rest fijn en doe in een zeef of vergiet. Druk met een lepel het meeste vocht er uit. Voeg de olijfolie, knoflook en citroensap toe aan de yoghurt en schep de geraspte komkommer er door. Breng op smaak met wat peper en zout en eventueel wat verse munt. Bewaar de tzatziki afgedekt in de koelkast.