Recepten


Recepten

Kerstmenu

Kerstmenu (665 kcal)

Voorgerecht:              Komkommerbakje gevuld met garnalen of rivierkreeftjes of                                    selderijsalade, gegarneerd met waterkers of paprikablokjes

Hoofdgerecht:            Varkenshaasmedaillons met huisgemaakte                                                               cranberriecompote

                                   Broccoli met gebakken champignons

                                   Salade van bleekselderij, rozijntjes, huttekase, peper,                                               mosterd, honing

                                   Gebakken parijse aardappeltjes met rozemarijn

Nagerecht:                  Vruchtensorbetijs met rood fruit

 

Vegetarisch kerstmenu (670 kcal)

Voorgerecht:               Auberginerolletjes met geitenkaas

Hoofdgerecht:            Kleine gebakken kaasplak (30+) met cranberriecompote

                                   Roergebakken verse spinazie met pijnboompitten en rode                                       ui

                                   Frisse salade van witlof met rode bloedsinaasappel en                                           yoghurtdressing

                                   Aardappelsoesjes uit de oven

Nagerecht:                  1 bolletje vanille ijs met gebakken appelschijfjes met                                             kaneel, zonder suiker


Koolhydraatarm: Vervang suiker en honing door zoetstof, Laat aardappelproduct weg, vervang ijs door roomyoghurt of suikervrije merinque (zie dieetschap supermarkt)


Recept Auberginerolletjes


Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • ca. 5 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes peterselie
  • 250 g verse geitenkaas (Chèvre de Bellay)
  • zout en peper


Bereiding:

Grillpan, oven op grillstand of tosti-ijzer verwarmen tot gloeiend heet. Aubergines wassen, inlengte aan beide kanten dun 'kapje' eraf snijden. Rest in lengte elk in 6 dunneplakken snijden. Aubergineplakken bestrijken met olie en in ca. 3minuten mooi bruin en gaar grillen, halverwege keren. Sjalotje pellen en fijnhakken. Munt en peterselie heel fijn hakken. In kom sjalot, munt, peterselie en geitenkaas (op kamertemperatuur) door elkaar mengen en op smaakbrengen met zout en peper. Geitenkaasmengsel over aubergineplakken uitstrijken. Aubergineplakken oprollen en met cocktailprikker vaststeken.  

Gezonde bbq


Vlees op de bbq is vaak de hoofdzaak, maar kies magere soorten en gebruik onderstaande tips om gezondere keuzes te maken.

- Groente grillen geeft kleur, weinig calorien, veel smaak en variatie. Door grillen worden groenten zoeter van smaak, bijv (punt)paprika, courgette, aubergine, groene asperges, champgnons,  pompoenschijf (met beetje nootmuskaat), 1/2 schijf knolselderij, ui, voorgekookte rode biet en wortel, in folie (zoete) aardappel

- Vis ingepakt in aluminiumfolie met verse tuinkruiden zoals dille en basilicum, een schijfje citroen en stukjes paprika en courgette.

- Maak gezondere kruidenboter met dieethalvarine, evt kwark en kruidenmengsel voor kruidenboter

- Maak gezonde dipsausjes met yoghurt, frietsaus en kruiden (zie ook recept)

- Zet altijd een groene salade neer en een grote kan met water met evt stukjes fruit en takjes mint op tafel.

- Eet geen stokbrood, aardappelsalade of pasta salade.

- Alcohol: Gebruik beperkt alcohol en wissel af met water

Slanke dipsausjes


Cocktailsaus (zonder alcohol)

Ingrediënten:

4 eetlepels mayonaise (evt  light of frietsaus ivm vetgehalte)

1 eetlepel ketchup

1 eetlepel room

1 koffielepel worcestersaus

1 mespunt cayennepeper

 

Bereiding: meng alles goed door elkaar.


Tzaziki

Ingrediënten

1 komkommer
1 eetlepel olijfolie
170 gr Griekse yoghurt (0% of 2% vet)
1 teentje knoflook, geperst
1 eetlepel citroensap
Peper en zout
Optioneel: paar blaadjes verse munt

 

Bereiding:

Was de komkommer en schil hem met een dunschiller. Snijd hem door de lengte doormidden en verwijder met een lepeltje het middelste gedeelte met de pitjes. Rasp de rest fijn en doe in een zeef of vergiet. Druk met een lepel het meeste vocht er uit. Voeg de olijfolie, knoflook en citroensap toe aan de yoghurt en schep de geraspte komkommer er door. Breng op smaak met wat peper en zout en eventueel wat verse munt. Bewaar de tzatziki afgedekt in de koelkast.

Meer recepten


Meer recepten kun je vinden op mijn pinterestpagina. Klik op het pinterest-logo onderaan de bladzijde. De recepten zijn ingedeeld naar soort dieet en gecheckt op algemene gezondheidseisen. Uiteraard zijn dit niet mijn eigen recepten maar bewaarde recepten van andere pinterestgebruikers.